Het antwoord op deze vraag is simpelweg: Ja! In dit blog een korte uitleg waarom het schuren zo belangrijk is en wat de gevolgen zijn als deze 'handeling' wordt overgeslagen.

Nadat het te schuren houtwerk afgewassen is, kan er begonnen worden met schuren.

Dit kan zowel met de hand als machinaal gedaan worden. De keuze tussen deze 2 manieren is afhankelijk van een aantal factoren.

1. Het te schuren oppervlakte bepaald grotendeels of er machinaal of met de hand geschuurd moet worden. Zo is een bewerkelijk kozijn met veel profielen vaak lastig machinaal te schuren. Bij een vlak oppervlakte met 'meerdere' oude verflagen is het advies om te schuren met een machine. Hierdoor is een vlakker eindresultaat haalbaar en wordt er veel efficiƫnter gewerkt.
2. Een tweede reden om te kiezen voor machinaal of handmatig schuren heeft er mee te maken of er veel of weinig oneffenheden in het te schuren oppervlakte zitten. Bij veel oneffenheden levert machinaal schuren een behoorlijke tijdsbesparing op.
3. Bij machinaal schuren wordt door de vakman vaak een stofzuiger aangesloten op de schuurmachine. Hierdoor wordt het vrijkomen van veel (fijn)stof voorkomen wat ergernis voorkomt en beter is voor gezondheid van klant en vakman.

Belangrijkste redenen/noodzaak van schuren:

1. Hechting: Door met de hand of machinaal te schuren komen in het oppervlak lichte schuurkrasjes. Deze krasjes komen in het te schuren oppervlakte door de ruwheid van het schuurpapier. Als na het schuren de verflaag wordt aangebracht zal de verf zich in de schuurkrasjes vastzetten waardoor een goede hechting ontstaat. De foto onderaan dit Blog laat zien wat er gebeurt als er niet geschuurd wordt, namelijk de verflaag laat los.

2. Oneffenheden glad schuren: Door het te schilderen oppervlakte goed te schuren zullen oneffenheden en eventuele oude verflagen verwijderd worden.

Belangrijk is van te voren te kiezen met welke korrel schuurpapier en geschuurd gaat worden.

Hieronder een voorbeeld van opbouw in korrel/schuurpapier waarbij er gekozen wordt om 3 verflagen aan te brengen:

  • Oneffenheden glad schuren: Gebruik hiervoor korrel p120
  • Na aanbrengen grondlaag/hechtprimer: Gebruik hiervoor korrel p180
  • Na aanbrengen van de 'voorlak/tussenlaag': Gebruik hiervoor korrel p240
  • Na het schuren met korrel p240 kan er afgelakt worden.

U ziet dat er een opbouw in het systeem zit van 'grof' naar 'fijn' schuurpapier. Hierdoor voorkom je zichtbare schuurkrassen in het eindresultaat en is een hogere glansgraad haalbaar.

Los latende lak als gevolg van niet schuren:

Deur niet geschuurd los laten verflaag lak

Hoge glansgraad na goed schuren met juiste schuurpapier:

Deur geschilderd hoge mooie glans glansgraad